MUTLU Ä°NSANLARIN HÄ°KÂYESÄ° OLMAZ
“Mutlu insanların hikâyesi olmaz", diyor Umberto Eco. Ünlü yazarların yaÅŸam öyküleri bu sözü doÄŸrular nitelikte...
1. Fyodor Mihailoviç Dostoyevski: Edebiyatın dev ismi Dostoyevski epilepsi (sara) hastasıydı. Homofobik ve iflah olmaz bir kumarbazdı.
ÇocukluÄŸunu Moskova’daki Marya Hastanesi’nin bir lojmanında, zorba ve alkolik bir baba ile hasta bir anne arasında geçirdi. Henüz çok genç yaÅŸlarda annesini, babasını, eÅŸini ve aÄŸabeyini kaybetti. Daha sonra ise 3 aylık kızını...
2. OÄŸuz Atay: "Tutunamayanlar" yazarı OÄŸuz Atay, sevdiÄŸi kadına yakın olabilmek uÄŸruna karısından boÅŸandı. Üstelik evlerine daha sık gidebilmek için ve onu görebilmek adına sevdiÄŸi kadının kocasıyla arkadaÅŸ oldu.
3. J. D. Salinger: Salinger, yaklaşık kırk yıl evinden dışarı adım atmadı, tek bir kare dahi fotoÄŸraf çektirmedi.
4. Yusuf Atılgan: Yusuf Atılgan "Anayurt Oteli" ve "Aylak Adam" gibi Türk edebiyatı açısından kıymetli iki kitap yazdıktan sonra kendini insanlardan izole etti. Bir köye yerleÅŸip otuz yıla yakın neredeyse tek bir satır bile yazmadan çiftçilik yaptı.
5. Stefan Zweig: Avrupa’nın içine düÅŸtüÄŸü durumdan duyduÄŸu üzüntü ve yaÅŸamındaki düÅŸ kırıklıkları nedeniyle 22 Åžubat 1942'de Rio de Janeiro'da, karısı Lotte ile birlikte intihar etti.
Buna Hitler’in dünya düzenini kalıcı sanmasının verdiÄŸi karamsarlığın yanı sıra, kendi dünyasının asla bir daha varolmayacağı düÅŸüncesi neden oldu.
6. Franz Kafka: 6 çocuklu bir ailenin en büyük çocuÄŸuydu. Ä°ki erkek kardeÅŸi henüz bebekken, üç kız kardeÅŸi ise Nazilerin zulmü esnasında öldü.
7. Jack London: Tarihin ilk "milyoner" yazarı olan Jack London bipolar bozukluÄŸunun pençesindeydi ve bunun da etkisiyle intihar giriÅŸiminde bulundu. Pasifik'te bir yelkenli ile yaptığı bir seyahat sırasında tropikal bir hastalığa yakalandı. Bu hastalığı kendince tedavi etmek için kendi hazırladığı, içinde afyon, eroin, cıva vs. gibi kimyasal maddelerin bulunduÄŸu bir karışımı bir süre kendine enjekte etmeye devam etti. Bu onun böbreklerinin iflas etmesine yol açtı.
8. Walter Benjamin: Almanların Fransa’yı iÅŸgal etmesi ve Paris’teki evini Gestapo’nun basması üzerine 1940’ta Fransa Ä°spanya sınırındaki Portbou kentine kaçtı; burada polis tarafından Gestapo’ya teslim edileceÄŸini öÄŸrenince aşırı derecede morfin alarak intihar etti.
9. Ludwig Wittgenstein: 20. yüzyılın en büyük filozoflarından biri olan Wittgenstein 8 kardeÅŸti. Kendisinden büyük üç erkek kardeÅŸi intihar etti.
Babası o dönemde Avrupa'nın en zengin iÅŸ adamlarından biriydi. Babasından bugünün parasıyla milyarlarca dolar mertebesinde miras kalmasına karşın bu parayı dağıtarak münzevî bir hayat yaÅŸadı.
Ancak filozofun bu münzevî hayatta istemediÄŸi bir durum vardı: Kendisi eÅŸcinseldi ve eÅŸcinsellerin takıldığı parklarda hiç tanımadığı erkeklerle tek seferlik iliÅŸkiler yaşıyor ve sonra da büyük piÅŸmanlıklar duyuyordu.
10. Jean Genet: Jean Genet âdeta bir suç makinesiydi. Gasptan tecavüze kadar bulaÅŸmadık suç bırakmadı ve ömrünün yarısını hapiste geçirdi.
Alıntı