TARİHTEN BİR YAPRAK
Arşivi karıştırırken yıllar önce hazırladığım Genel Yetenek Testlerinin örneklerini buldum. Daktiloyla mumlu kağıtlara yazılarak teksir kağıdına bastığımız bu testler benim için de eğitim tariihimiz için de önemli bir belge niteliği taşıyor.
Eskiden Üniversite Giriş Sınavlarında (ÜSS), Fen ve Anadolu Liselere Giriş Sınavlarında Genel Yetenek Testleri de vardı. Hatta çok iyi hatırlarım, 150 soruluk sınavın yarısı bilgi, yarısı Genel Yetenek sorularıydı.
Sınavlara hazırlanan İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerine en az 15 yıl Genel Yetenek Testleri hazırlayıp uyguladım. Belki de bu işi okullarda ve dershanelerde yıllarca kadrolu olarak yapan ilk ve tek öğretmen oldum. (BU maceranın kısa bir öyküsünü başka bir yazıda anlatmak isterim.)
Genel Yetenek Testlerinde, sadece ezber bilgiyi değil çocukların düşünme becerilerini, muhakeme ve algılama yeteneklerini ölçen adil sorular sorulurdu. Bu testler, özel ders alma olanakları olmayan zeki öğrenciler için bir fırsat eşitliği sağlıyordu.
O zamanlar sınav soruları çalınmaz, torpil işlemez, hak etmeden sınıf bile geçilmezdi. Bir yerlere gelebilmek için "mülakat" yapılmaz, adil sınavlarla yapılan seçmelere ve "liyakat" denilen adalete herkes şapka çıkarırdı.
İşte öyle bir dönemde yıllarca Genel Yetenek dersleri verdim ve yüzlerce soru hazırladım. Dün, arşivleri karıştırırken o yıllarda Konya Ulus Dershanesi, Antalya Büyük Dershane, Akdeniz Bilim Dersanesi ve kendi kurumum olan Güneş Dershanelerinde verdiğim dersler için hazırladığım ders notları elime geçti. 50 sayfadan fazla çoğunluğu Üniversite Hazırlık için basılmış testler benim için adeta tarihi bir belge niteliğinde. Samanlı kağıtlara teksir makinesiyle basılan o ilkel test yaprakları bugün Coreeldraw'la hazırladığım en son teknolojiyle basılan DÜŞÜNEN ÇOCUK kitaplarının ilk adımıydı.
Nereden Nereye?
Geldiğim yolu gösterdiği için dostlarımla ve hepsinin hayatında değerli bir anı olarak kalan sevgili öğrencilerimle paylaşmak istedim. Umarım hoş görürsünüz. Siz test yapraklarındaki ilkelliğe bakmayın. Bu testlerle sınava hazırlanan çocukların hepsi çok iyi okullar kazanarak çok iyi yerlere geldiler.
Genel Yetenek ve Düşünme Becerileri testleri tekrar konmalı ve sınavlarda gerçek fırsat eşitliği sağlanmalıdır.
Sevgi ve saygıyla...